Oare flexitarienii consumă carne? 4 credințe populare demitizate despre flexitarianism

Bine te-am regăsit cu un nou articol de blog în care îmi doresc să explorăm împreună cele mai des întâlnite credințe populare despre flexitarianism! 😄

Poate că și tu te-ai întrebat dacă flexitarienii mănâncă sau nu carne, își calculează toată ziua caloriile sau își cântăresc cu rigurozitate porțiile de mâncare… Poate că ai auzit de curând de câteva dintre beneficiile flexitarianismului, însă doar când te gândești și îl compari, poate, cu vegetarianismul sau veganismul, faci câțiva pași înapoi. Îți zici că flexitarianismul nu-i pentru tine să renunți complet la carne și nici să incluzi cantități generoase de fructe și legume la fiecare masă a zilei, fără excepție.

Te înțeleg perfect. Multitudinea de informații care există azi pe Internet, precum și ideile și părerile pe care le auzi la cei din jurul tău pot deveni copleșitoare. Îți dorești să ai grijă de sănătatea ta, de Corpul tău și de starea ta de bine, dar cu atât de multe informații la dispoziție, pare totul mult prea complicat și alambicat și nu știi de unde să începi.

Pentru început, uite ce-ți propun: respiră adânc! 🙂 Îți promit că acest articol îți va oferi o perspectivă clară, simplă și practică asupra flexitarianismului. 

Îți voi prezenta topul celor mai întâlnite 4 #MituriDinFlexitarianism –îmi permit să le numesc așa, pentru că ele pot denatura percepția asupra stilului alimentar și de viață după care se poate ghida, natural și firesc, orice om care își dorește să se simtă mai bine în Corpul lui.

A fi sau a nu fi flexitariană e, cu siguranță, o alegere intimă și personală. Eu cred că meriți, însă, să ai acces la informații corecte, astfel încât să iei o decizie bine informată.

Ești gata să descoperim împreună ce NU este, dar mai ales ce este flexitarianismul? Să începem!

Mitul #1: Când ești flexitarian(ă), nu mănânci carne DE-LOC – FALS.

„Patricia, nu cred că voi reuși să elimin carnea așa, deodată. O mănânc aproape zilnic de când mă știu!” 

De-ai ști de câte ori am auzit asta în primele sesiuni de lucru cu clientele mele… 🙂

Îți voi spune și ție același lucru pe care i l-am explicat și lor:

Draga mea, flexitarianismul nu înseamnă să nu mai mănânci niciodată, absolut deloc, carne. 

Când ești flexitariană, alegi să mănânci carne de calitate superioară, întotdeauna din surse sigure și de încredere. Ești mai atentă la etichetele produselor alimentare, cercetezi bine înainte dacă să cumperi de la un brand sau altul, pentru că te interesează să-i oferi Corpului tău proteină animală de calitate. 

În plus, ca flexitariană, ești mai atentă la modul în care prepari carnea: mai rar sau deloc prăjită, mai des fiartă sau coaptă. Niște aripioare la cuptor merg de minune cu o salată generoasă în care adaugi ingredientele preferate ale papilelor tale: roșii, castraveți, poate un pic de ulei extravirgin de măsline! 🙂

Într-adevăr, ca flexitariană, mănânci mai rar, dar în mod natural, carne. Atenție, draga mea: nu întâmplător am scris „în mod natural”. Nu-ți impui să mănânci carne doar duminica la prânz, de exemplu. Rărești consumul de carne pentru că înveți să te reconectezi, pas cu pas, la Corpul tău și să-i oferi proteină animală DOAR atunci când el chiar are nevoie. 

Așadar, flexitarianismul NU înseamnă eliminarea completă, definitivă și forțată a cărnii. În schimb, flexitarianismul înseamnă să:

  • alegi carne de calitate din surse sigure;
  • gătești carnea în moduri cât mai naturale, cu ingrediente benefice pentru Corpul tău;
  • consumi carne doar atunci când Corpul tău îți comunică această nevoie alimentară. 

Mitul #2: E mult prea complicat să fii flexitariană – FALS.

Când spui că e mult prea complicat să fii flexitariană sau că nu-i pentru tine acest stil de viață, e ca și cum ai spune că… e mult prea complicat să fii homo sapiens. 🙂 Și nu, nu-i o glumă. 

Flexitarianismul e în felul nostru natural de a fi. Gândește-te, de pildă, la faptul că în trecut, oamenii se hrăneau cu mâncarea specifică fiecărui sezon – era absolut firesc să facă asta.

Astăzi, abundența de așa-zise „alimente” (dacă ai ști cât de puține sunt, de fapt, Hrana de care Corpul nostru are cu adevărat nevoie…) este unul dintre factorii care ne împiedică să ne reconectăm la ritmul nostru natural și să-l ascultăm. 

Când înveți, însă, să-i oferi Corpului tău Hrana de care are nevoie și care te ajută să te simți bine, lucrurile nu mai sunt deloc complicate. 

Calea către flexitarianism e, într-adevăr, un proces, dar hei, ia gândește-te: flexitarianismul vine și de la flexibilitate alimentară! Când ai parte de flexibilitate în viața ta, călătoria transformatoare devine în sine o bucurie. Este darul pe care îl faci Corpului, Minții și Sufletului tău. Apropo, înscrierea în comunitatea TFW s-ar putea să fie fix darul binevenit pe care meriți să ți-l faci acum, în această etapă a vieții tale. 🙂 

Mitul #3: Ca flexitariană, trebuie să mănânc zi de zi legume la fiecare masă – FALS.

În primul rând, în flexitarianism nimic nu „trebuie”. Flexitarianismul, în comparație cu alte diete alimentare pe care le-ai ținut și au dat greș, nu înseamnă restricții alimentare sau obligații.

Într-adevăr, fructele și legumele sunt esențiale în meniul flexitarienilor și se regăsesc, natural, la aproape fiecare masă. Îți amintești ce-ți ziceam mai sus: să-i oferi Corpului de care știi și SIMȚI că el chiar are nevoie într-un anumit moment? E valabil și-n cazul legumelor.

Când vezi că legumele sunt benefice pentru Corpul tău – îți dau energie, sunt hrănitoare, ușor de digerat în combinațiile alimentare potrivite -, îți vine absolut natural să le integrezi în meniul tău zilnic.

Nimeni nu-ți poate spune de câte ori să le mănânci și la câte mese: asta tu vei decide, în funcție de cum te simți, de starea și perioada prin care treci. (Știai, de pildă, că e indicat să consumăm legumele și în funcție de faza ciclului menstrual în care suntem? Abordăm și astfel de subiecte în TFW!)

Cu alte cuvinte, vei crește treptat și în ritmul tău, aportul de legume. Poate că într-o dimineață încerci un smoothie delicios cu fructe și legume sau un pahar de nectar de morcovi și smochine, la un prânz testezi salata de sfeclă roșie, quinoa, germeni și hrean… și tot așa. 

Indiferent că alegi să consumi legume la fiecare masă sau, pentru început, doar la una/zi sau doar de 5 ori pe săptămână, te îndemn să-ți pui rotițele curiozității în mișcare, să încerci noi rețete, noi legume… S-ar putea să fii surprinsă de cât de ofertante și delicioase sunt ele în combinațiile alimentare potrivite!

Mitul #4: Ca flexitariană, trebuie să stau toată ziua să-mi calculez caloriile – FALS. 

Flexitarianismul, număratul caloriilor, restricțiile alimentare, cântărirea porțiilor de mâncare NU fac și NU vor face niciodată echipă bună.

Flexitarianismul înseamnă flexibilitate și libertatea de a alege. Vrei tu să-ți calculezi, într-o anumită perioadă, caloriile? E perfect în regulă, dacă asta e strict alegerea ta.

Ți-ai propus să elimini zahărul definitiv, pentru că simți că nu-ți face deloc bine nici pe termen scurt, nici pe termen lung? Din nou, e minunat că ai ales tu asta, absolut natural și neforțată de vreo regulă inexistentă a flexitarianismului. (Apropo, când devii flexitariană și ești conectată la Corpul tău, vei reduce, absolut natural, frecvența și cantitatea de zahăr. Vei simți, poate, să apelezi la alternative mai sănătoase.)

Gândul meu de final pentru tine

Când (re)înveți să le dăruiești Corpului, Minții și Sufletului ce au ele nevoie cu adevărat, (re)devii Prezentă în Viața Ta. Te simți (mai) bine în Viața ta. Flexitarianismul este calea firească și naturală către starea ta de bine. Calea pe care, crede-mă, draga mea, știi perfect cum să pășești, doar că, în vâltoarea vieții de zi cu zi, ai uitat. Eu sunt aici să te ghidez către reîntoarcerea pe această cale și să te țin de mână atât cât vei avea tu nevoie.

Te îmbrățișez,

Patricia