De ce fac YOGA?

„TU și CORPUL TĂU sunteți CASA în care TREBUIE să locuiești până vei muri.”

Mi-am amintit un enunț ce mi-a fost trântit în față acum mult timp, ceva ce pe moment m-a durut: „TU și CORPUL TĂU sunteți CASA în care TREBUIE să locuiești până vei muri.” Pe vremea aceea, și venind din partea unei persoane extrem de religioase am privit afirmația ca pe un fel de insultă. Însă apoi viața m-a dus în alte direcții, am mai citit, am mai învațat, am mai suferit, am cunoscut oameni profunzi sau din contră, m-am reprofilat, toate conducându-mă spre ce sunt acum, m-am regăsit și mi-am regăsit Casa.

De ce iți spun povestea asta?

Pentru că YOGA a fost una dintre „religiile” care m-a ajutat și mă ajută constant să fiu omul TRANSFORMAT de AZI. Dintr-o persoană impulsivă, excentric de colerică de acum câțiva ani, azi pot spune (și nu doar eu, ci și cei care intră în contact cu mine) că imi controlez destul de bine emoțiile, sunt ZEN în marea majoritate a timpului, chiar și atunci când viața imi aduce aminte că nu trăiesc în utopie.

Cum am inceput?

Prin ultimul an de liceu, părinții mei aveau niște prieteni de familie „inovatori” pentru acea vreme. Sau ciudați, cum le ziceau majoritatea; ciudați pentru că practicau Yoga, ceea ce pentru mulți era ca și cum ai spune ca ești în Misa. Iar eu mă împrietenisem cu fiica lor, mai mică cu un an decât mine. Și, fiind curioasă, când eram în vizită la ei, am rugat-o pe prietena mamei mele (care era instuctor de yoga a.k.a ciudata grupului de prieteni) să îmi ofere o lecție în camera lor special amenajată la ei în casă. White Room, plină de miresme, figurine, statui din lemn aduse de prin călătoriile lor și muulte perdele.

Toată viața m-am considerat (până fix în momentul acela) o persoană atletică, că am un corp flexibil, mergeam regulat la handbal și baschet, alergam până la sala unde făceam pilates de 3 ori pe săptămână, dar … prima experiență la yoga a fost una în care eu m-am simțit ca un dulap. Fix ca un dulap.

Pauza

A urmat apoi o pauză lungă, până după ce am născut-o pe a doua mea fiică, Serena (you got it right, a doua – cea mare are imediat 7 ani și o cheamă Ava), în 2013, când căutam metode de a mă relaxa și a-mi „vindeca” spatele, care după cele două sarcini, nu prea îmi mai era prieten bun. Aveam dublă scolioză, torticuli, cam tot ce poate prinde din zbor o mamă de doi copii și antreprenor full time în același timp. Am inceput sa frecventez câteva din clasele celui mai mare lanț de fitness din Cluj, și la un momentdat au introdus și clase de Yoga. Ca sa fiu foarte sinceră, în timpul primei clase mai mult am studiat corpurile celorlați care practicau yoga decât să fac eu efectiv ceva și … nu am văzut ceva mai armonios și mai frumos la nicio altă clasă sportivă. Îmi doream și eu un corp frumos in and out!

Organizarea

Dar, cum fac eu de obicei, nu prea reușeam să mă organizez ca să ajung la clase: ba erau seara, ba erau duminica … Și așa am început să caut programe de yoga pe internet, și chiar mi-am cumpărat unul. Si apoi mi-am cumpărat și o saltea, și o sticlă de apă, și niște perne de yoga și tot așa, încetul cu încetul, am transformat o idee in hobby, și mai apoi în oaza mea de liniște și de relaxare mentală și fizică. Momentul meu de RECUNOȘTINȚĂ.

De ce fac yoga în fiecare zi:

1 Pot sa fac yoga în fiecare zi stând în pijamale. Doar mă dau jos din pat și fac yoga.

2 Am devenit mai productivă. Nu am nevoie de echipament special. Nu am timp pierdut până la sală și inapoi in acea zi.

3. Pot practica yoga oriunde: pe iarbă, pe un covor, pe podea. Așa că pot face inclusiv când plec în vacanță.

8 Am devenit mai energică, datorită faptului că inhalez mai mult oxigen și stimulez circulația sângelui.

9 Îmi revitalizează metabolismul, așa că pot mânca mai mult și mai bun…. și chiar și ciocolata mea dragă!

10 Mă ajută să dorm mai bine prin faptul ca mă readuce în prezent și reduce stresul.

11 Îmi întărește articulațiile, previne și ameliorează îmbătrânirea și osteoporoza.

12 Îmi face mai flexibilă coloana vertebrală, ceea ce mă face să am o postură mai corectă și îmi diminuează durerile de spate.

13 Yoga întărește sistemul imunitar prin reducerea hormonului de stres, care îl afectează. În plus, stimulează plămânii, inima și sistemul digestiv.

14 Unele posturi mă ajută să schimb perspectiva de a privi lucrurile.

15 Respirația conștientă în timp ce fac yoga mă ajută sa îmi creez obiceiul de a-mi observa respirația pe parcursul întregii zile. Acest lucru mă ajută să îmi dezvolt capacitatea pulmonară și să fiu mai concentrată.

16 Yoga îmi salvează picioarele! Pentru că mă descalț și nu mai țin întreaga zi picioarele în pantofii aceia care mă fac să transpir și să obosesc.

17 Yoga înlătură o parte din efectele poluării.

18 Yoga în fiecare zi poate reduce simptomele răcelii.

19 De când încerc să practic corect posturile de yoga pe salteaua de yoga, am posturi mai bune și pe parcursul zilei. Parcă mă misc mai cu grație și încredere.

20 Yoga reduce anxietatea. Când practic respirația conștientă și mă concentrez pe prezent, reușesc să reduc anxietatea.

21 Yoga mă ajută sa îmi fac timp pentru mine. Oricine are nevoie de timp pentru liniște și contemplare, mai ales persoanele care lucrează cu alți oameni pe parcursul întregii zile.

22 Yoga mă face sa mă simt mai recunoscătoare, iar recunoștința face pe oricine mai sănătos, reduce depresia și anxietatea și deci, mă face să mă bucur mai mult de viață.

23 Yoga reduce inflamațiile, inhibă celulele canceroase și are beneficii pentru persoanele care suferă de artrită.

24 Yoga îmi dă un scop. Un mod bun de a-ți începe ziua este să îți stabilești o intenție, un scop pentru acea zi. Dacă faci asta, faci o prioritate din a trăi cu sens, cu un scop. Intențiile tale pot fi extrem de simple. De exemplu, intenția de a trăi în prezent la fiecare respirație, mișcare sau cu fiecare gând.

25 Yoga în fiecare zi îmi deschide inima. Așa sceptică cum sunt, am încercat. Încearcă și tu pozițiile de yoga, cu corpul deschis și vulnerabil, și vei observa, în timp, cum yoga desface straturile de energie pe care ți le-ai construit ca să te protejezi de răni trecute și viitoare. Vei constata că “să-ți deschizi inima” nu înseamnă doar cuvinte, ci că poți să te eliberezi de teamă și de durere, ca să permiți dragostei și bucuriei să pătrundă în suflet.

Și lista mai poate continua. 🙂

Sfatul meu e să încerci. Nu ai nimic de pierdut. Doar de câștigat. Namaste!

Patricia

3 Comments

  1. admin

    Multumesc, Sorina! Voi incerca sa fac in curand un post in care sa pun si video-urile dupa care obisnuiesc sa fac clasele de yoga. Pana atunci, iti recomand cu mare caldura claselele de pe Youtube „Yoga with Adriene.” O zi frumoasa!❤

  2. Gabriela

    Îți mulțumesc și eu Patricia, chiar e adevărat ce se zice ca toate vin înspre tine exact când ai nevoie. Iar eu tot caut se ceva vreme un start pt yoga 🙂 Hugs

Lasă un răspuns