Care este legătura dintre nutriție și longevitate? BONUS: 4 recomandări practice care te pot ajuta să te simți mai bine în Corpul și în Viața ta

Dacă vei începe să faci alegeri alimentare mai sănătoase, NU te vei simți automat mai bine, nici nu-ți vei crește instantaneu durata și calitatea vieții. 

Da, ai citit bine. 🙂 Tocmai ai dat click pe un articol care vorbește despre legătura esențială dintre nutriție și longevitate, iar primul lucru pe care îl afli e că alimentele sănătoase nu-ți garantează o viață nici mai lungă, nici mai bună.

„Păi cum vine asta?!” 

Hai să-ți explic: dacă pur și simplu consumi fructe și legume, despre care sunt convinsă că ai tot auzit că au o mulțime de beneficii pentru sănătate, asta nu înseamnă că ai, instantaneu, o calitate mai bună a vieții. 

Alegerile alimentare sănătoase contează, fructele și legumele sunt benefice (consumate în momente potrivite pentru Corpul tău), însă ele singure nu sunt suficiente.

Nutriția, Hrana pentru Corp înseamnă mult mai mult decât alimente sănătoase. Ca flexitariană, mă raportez la nutriție din mai multe perspective – interconectate. Unul dintre principiile flexitarianismului se referă la eficientizarea consumului de energie, pentru a permite Corpului să-și facă treaba, adică inclusiv să se regenereze. 

Astfel, cu cât respecți și susții mai mult procesul de regenerare a Corpului, cu atât îți vei crește șansele nu doar de a te simți mai bine acum, pe moment, ci mai ales pe termen lung. 

Ce vreau să-ți zic, de fapt, e că…

Alegerile alimentare sănătoase pot fi un punct bun de pornire pentru creșterea calității și duratei vieții

Ai decis să elimini sau să consumi mai rar zahăr? Felicitări, este un început excelent (Crede-mă, și tenul îți va mulțumi în viitorul apropiat!)

Ai început să bei mai puțină cafea și să-ți iei energia mai ales din fructe? E un lucru grozav și te încurajez să integrezi în continuare fructele în meniul tău, mai ales la micul-dejun!

Te-ai săturat să te trezești balonat(ă) dimineața, după o cină plină cu de toate, unde friptura era vedeta? E minunat dacă ai fost atent(ă) la semnalele Corpului tău și ai descoperit că proteina animală chiar nu-ți face bine fix înainte de culcare.

Fiecare pas pe care alegi să-l faci, fie el și mai timid, către o alimentație mai sănătoasă e o mică victorie pentru care meriți să te feliciți.

Totuși, călătoria spre viața mai lungă pe care ți-o dorești are multe alte capitole și etape. Dacă te limitezi strict la „a mânca mai sănătos”, în loc să privești nutriția dintr-o perspectivă integrativă, te vei putea bucura doar parțial și doar temporar de beneficiile alimentației echilibrate.

Simt să-ți împărtășesc o poveste în care ceva-mi spune că te vei regăsi și tu: până să aleg conștient să devin flexitariană, mi-am propus de nenumărate ori să mănânc mai des fructe și legume, să reduc cantitatea și frecvența cu care consumam proteină animală, să înlocuiesc zahărul cu miere sau alți îndulcitori naturali, să mănânc salate la cină și tot așa… Reușeam să mă țin de obiectivele mele câteva zile sau săptămâni, până când:

  • se ivea o nouă perioadă superhaotică și aglomerată la birou, în care săream peste mesele principale ale zilei, iar seara dădeam iama în orice găseam de mâncare, numai în salată nu;
  • mă simțeam copleșită de furie, tristețe, neputință și încercam să umplu golul emoțional cu mâncare și în special dulciuri (Hello, chocolate, my old friend);
  • aveam zile sau săptămâni la rând în care dormeam doar 3-4 ore pe noapte, mă trezeam extrem de obosită și irascibilă și numai chef de pregătit „healthy meals” n-aveam.

După ani de obiective mărețe, încercări repetate și toate eșuate, am conștientizat că mă autosabotam ori de câte ori nu dormeam noaptea sau dormeam doar cât apucam (ce era aia „să-mi transform odihna într-o prioritate?”), ori de câte ori fugeam de emoțiile inconfortabile, ori de câte ori mă lăsam pe mine pe ultimul loc.

Cu ce vreau să rămâi din povestea asta, înainte de trece la următoarea parte a articolului de azi? Cu această idee: când limităm Hrana pentru Corp la alimente sănătoase, în loc să avem o perspectivă integrativă, cuprinzătoare, avem toate șansele să eșuăm.

Hrana pentru Corp înseamnă în egală măsură:

  • alimente sănătoase, nutritive;
  • odihnă suficientă și de calitate;
  • mișcare zilnică (da, chiar și 10 minute/zi contează!);
  • conectarea emoțională cu sinele și îmblânzirea emoțiilor inconfortabile.

Când privești nutriția din această perspectivă și faci schimbări conștiente pe TOATE aceste paliere – de-aba atunci începe adevărata călătorie către creșterea calității și duratei Vieții. 

Ce înseamnă să-ți susții organismul în procesul de regenerare

Ți-am povestit mai devreme că regenerarea Corpului este o parte esențială din călătorie. Gândește-te la faptul că organismul uman se regenerează complet din 7 în 7 ani. 

Mergând la nivel micro, cel de-al doilea ciclu circadian dintr-o zi de 24 de ore este dedicat etapei de regenerare a organismului – despre care te invit să citești mai multe în acest articol dedicat legăturii dintre alimentație și ritmul circadian.

Regenerarea este o temă de discuție complexă, însă îți las mai jos câteva metode prin care poți veni în sprijinul organismului tău, în această etapă:

  • permite-i stomacului să facă o pauză și evită să-l umpli „până la saturație” (realist vorbind, s-ar putea să nu ai nevoie de încă o porție de mâncare, de desert sau de încă un cappuccino, ci poate de mai multă odihnă, de conexiunea cu cineva drag sau de timp pe care să ți-l dedici doar ție). Să-ți zic un secret: să-ți simți stomacul puțin gol NU e deloc un lucru rău.
  • introdu în meniul tău alimente funcționale, benefice pentru organism – încearcă acele fructe și legume de care nu te-ai atins niciodată sau pe care de-abia acum le-ai descoperit, testează rețete simple și ajută-ți Corpul să se obișnuiască și chiar îndrăgostească astfel de noi arome (principiul acela care spune că „gusturile culinare se educă” este adevărat);
  • respectă etapa de regenerare asociată ritmului circadian și, printre altele, evită alimentele grele și grăsimile în intervalul 23-1 dimineața (proteina animală se digeră foarte greu).

BONUS: 4 recomandări practice care te pot ajuta să te simți mai bine în Corpul și în Viața ta

Cu cât te vei simți mai bine în Corpul și în Viața ta, cu atât îți vei crește șansele de a trăi mai mult, conectat(ă) la tine însăți. 😀

În acest capitol al articolului nu vei regăsi recomandări de fructe și legume pe care să le mănânci pe parcursul unei zile, nici porții ideale de alimente. Când ești în sinergie cu Corpul tău, tu singur(ă) alegi ce mănânci, cât mănânci, când mănânci, dar și ce combinații alimentare dorești. 

Ai aflat deja că Nutriția, Hrana benefică pentru Corp înseamnă mai mult decât alegeri alimentare sănătoase și obiective de tipul „Mănânc o masă formată doar din legume în fiecare zi”. Prin urmare, recomandările pe care le-am pregătit special pentru tine merg dincolo de sfera alimentelor sănătoase.

Iată ce poți face pentru a te simți mai bine în Corpul tău și pentru a-ți crește durata și calitatea Vieții:

  • Fă mișcare în fiecare zi. Nu, exercițiile fizice nu vor face anumite probleme de sănătate să dispară, însă ele susțin sănătatea generală și, foarte important, previn o mulțime de afecțiuni. În plus, mișcarea susține procesul de regenerare, metabolismul etc.
  • Conștientizează-ți obiceiurile nocive de peste zi și înlocuiește-le cu o rutină sănătoasă. De pildă, în loc să stai cu ochii în smartphone/tabletă/laptop în pat, înainte de culcare, alege să citești o carte. Măcar din când în când, fă un duș rece, benefic pentru circulația sangvină și pentru arderea mai rapidă a grăsimilor. 
  • Bucură-te de timpul petrecut cu cei dragi în jurul mesei și alege, în același timp, ce-i bine pentru tine. Da, poți să ai grijă de sănătatea ta și să te și bucuri de viață. Dacă iei cina la restaurant, împreună cu cineva drag, comandă-ți un fel de mâncare light, iar dacă ți-e poftă de ceva dulce, optează pentru o gustare cât mai naturală, fără zahăr.
  • Ia-ți vitamina D naturală (de la soare) pe tot parcursul anului, însă nu uita să folosești cremă cu factor de protecție solară.

Vrei să aprofundezi subiectul regenerării și să descoperi și alte metode prin care îți poți crește durata și calitatea Vieții? Te invit în The Flexitarian Way, programul transformator de lifestyle integrat pe parcursul căruia vei afla cum te poți simți din nou bine în Corpul și în Viața ta, cu ajutorul unor metode simple, eficiente, bazate pe studii științifice. 

Te îmbrățișez și îți doresc să fii în sinergie cu Corpul tău, pentru a te bucura pe deplin de Viață. ❤️