În primul rând, dieta înseamnă un stil de viață și nu alterarea temporară a modelului de alimentație pentru un obiectiv pe termen scurt. Nu număra caloriile, nu cântări mâncarea, nu căuta diete minune, o cură magică de slăbire și nu alege să „ții o dietă”, pentru că:
- nu este un plan realist
- nu implică obiceiuri alimentare sănătoase pe viață
- nu oferă rezultate durabile, nu soluții pe termen scurt
- nu este ceva ce poți susține timp de 365 de zile și mult după
- ai nevoie de nutrienți pentru a funcționa optim și a fi sănătos
- a mânca vrei să însemne bucurie și iubire
În schimb, este important ca atunci când cauți să faci schimbări pozitive în alimentație și să adopți un stil de viață sănătos:
- să conștientizezi că ai nevoie de anumite alimente care să îți ofere nutrienți și să îți asigure sănătatea, alimente specifice ție, ca om
- să fii dispus să faci o schimbare radicală a psihologiei din jurul mâncării
- să ai structură
- să faci parte dintr-o comunitate care să îți ofere înțelegere și suport atunci când ai nevoie
Toate acestea sunt însă o reală provocare pentru că trăim pe pilot automat în majoritatea timpului, avem obiceiuri care ne sabotează și pe care totuși nu le mai chestionăm de mult, nu ne înțelegem foamea și propriul corp, în general, și suntem confuzi.
Ce înseamă flexitarianismul și o dietă flexitariană?
Adesea vegetarianismul se confundă cu veganismul, iar flexitarianismul creează cea mai mare confuzie, fiind prea puțin discutat și înțeles, deși acesta reprezintă modul de a ne hrăni cel mai flexibil, echilibrat și natural pentru noi, ca oameni. Iată principalele avantaje ale adoptării dietei flexitariene:
Diversitate – alimentație sănătoasă pe bază de plante, dar care nu exclude produsele de origine animală.
Deschidere și înțelegere – în loc de o modificare radicală și fermă a modului în care te hrănești și trăiești, crești aportul alimentelor de origine vegetală treptat, ținând cont de ritmul tău și al familiei tale.
Flexibilitate – în alegerile alimentare și de viață, cu accent pe ceea ce e oportun și corect pentru organismul tău.
Nutrienți – te vei bucura de beneficiile nutriționale ale produselor alimentare din plante, fără să le pierzi pe cele ale produselor de origine animală.
Slăbire și regenerare – un rezultat natural pentru o dietă flexitariană.
Răspunsuri – la întrebările legate de hrana ta și la mesajele transmise de corpul tău, pe care înveți să îl privești cu înțelegere și curiozitate.
Claritate și direcție – în a te hrăni cu adevărat, ținând cont de nevoile corpului tău, nu doar pentru a simți sațietate sau satisfacție emoțională.
Sustenabilitate – un regim alimentar sănătos care va susține un stil de viață armonios, cu rezultate pe termen lung.
Așadar, flexitarianismul este o alegere corectă și naturală, iar principala diferență transformată în avantaj major este aceea că nu exclude produsele de origine animală, ci la integrează cu flexibilitate și echilibru în alimentația ta de zi cu zi, fiind o reîntoarcere naturală la principiile tale de funcționare și hrănire ca om.