Nou mindset în 2022 – Cum reîncepi după ce ai eșuat?

minsed weigh loss

Nou mindset în 2022 – Cum reîncepi după ce ai eșuat?

Îți mai amintești perioada magică dintre Crăciun și Revelion? 

Zilele în atmosferă de săbătoare și cu „excepții” de toate felurile, pe care ți le-ai asumat căci urma un întreg an în care să pui în practică schimbările mult dorite și planificate: dieta perfectă pentru slăbire, programul acela de detoxifiere, sport de cinci ori pe săptămână, mult mers pe jos, fără dulciuri și ronțăieli șamd.

Iată că a trecut deja o lună din 2022, încrederea de la sfârșitul anului s-a topit, la fel și entuziasmul, iar astăzi ți-e greu să admiți că parcă te afli în același loc din care porniseși de curând. Ba mai mult, într-un colț al minții, reîncepi să dai vina pe metabolism, pe vârstă, pe program, pe job etc.

Ești în aceeași situație. Ești tot tu. Ai același comportament. Aceleași dorințe, slăbiciuni și provocări. Ai aceleași gânduri și convingeri. Încă îți dorești să mănânci, să slăbești și să trăiești sănătos.

Însă cum reîncepi după ce ai eșuat deja? Cum faci ca primăvara aceasta să fie the one?

  1. Privește-te cu înțelegere

În primul rând, a te blama și a te rușina pavează drumul spre eșec. Ieși din această luptă pe care o duci cu tine. Cu toții am fost în punctul în care ești acum, fiecare dintre noi a avut planuri la capitolul nutriție, sănătate, pierderea kilogramelor sau stil de viață care nu au fost duse la bun sfârșit. Povestea ta e unică, însă are puncte comune cu a mea, a ei, a lor.

  1. Conștientizează momentul în care te afli în viața ta. Aici și acum

Dacă tu până de curând ai făcut ceea ce ai făcut, ai gândit ceea ce ai gândit, ai trăit în acest mod – care dincolo de faptul că nu îți aduce beneficii îți este totuși familiar și e zona ta de confort – și ai ajuns în această ipostază, aici și acum, ce te-a făcut să crezi că de mâine te vei trezi alt om?

În subconștient, imaginea ta a rămas neschimbată, chiar dacă tu ți-ai bombardat între timp corpul cu alimente „magice”, diete minune, sucuri regeneratoare sau sport în exces, mintea ta a găsit soluții ca să păstreze realitatea în concordanță cu această imagine pe care o cunoaște atât de bine, care îi este în zona cunoscută. 

Dacă mintea ta nu acceptă ideea ca tu să slăbești sau să te regenerezi, nu vei reuși să faci schimbări de durată, iar la sfârșitul lunii februarie te vei regăsi în același punct ca și astăzi.

  1. În 2022 ai nevoie de un alt mindset, pentru că aici se dă bătălia: în mintea ta!

Mănânci, slăbești și trăiești sănătos când faci o schimbare de mindset, a modului de gândi.

Dacă vrei să faci schimbări care să îți fie folositoare toată viața, trebuie să îți asumi ieșirea din zona de confort, despinderea de acea identitate creată de-a lungul timpului și modelată de „programele” care îți rulează în creier (percepții, convingeri, obiceiuri preluate de la cunoscuți, moștenite sau create în decursul anilor):

„Nici anul ăsta nu pot duce la bun sfârșit o dietă.”

„Ce vor spune prietenele mele când vor vedea că iar m-am apucat de o cură de slăbire?”

„Mâine e o zi de naștere la birou. O brioșă nu are ce să facă rău.”

„Ciocolata și covrigeii din sertar sunt pentru când simt că îmi scade glicemia.”

Mintea noastră nu face diferența între realitate și imaginație. Astfel spus, există posibilitatea să ne păcălim mintea că am realizat deja lucrul respectiv, iar aceasta va face facilita procesul până la atingerea obiectivului.

Și atunci doar îți imaginezi și nu mai trebuie să faci nimic altceva? Bineinteles că nu. Va fi nevoie în continuare să acționezi pentru atingerea obiectivelor tale pentru anul acesta, pas cu pas, zi de zi. Diferența este că acest proces va fi unul mai ușor pentru că mintea ta nu va mai opune rezistență, iar rezultatele vor fi unele de durată.

  1. Schimbări mici, cu impact major

Acum o să dau puțin din casă, dar doar pentru a-ți oferi un exemplu. Programul RESTART, a cărui primă ediție din 2022 e în plină desfășurare, este unul de 8 săptămâni. În fiecare săptămână, ne revedem cu participanții în întâlniri online în care discutăm despre pașii mici, dar importanți pe care i-au făcut în decursul celor 7 zile în călătoria lor transformatoare, setând obiective clare și fezabile pentru următoarele 7 zile. Nu pentru o lună, nu pentru trei sau o jumătate de an, pentru că bornele itinerariului tău trebuie adaptate realității, astfel încât progresul să fie posibil, cuantificabil și satisfăcător de la un kilometru la celălalt.

  1. Realist vorbind, nu va fi ușor 

Viața, sănătatea și silueta ta se vor schimba datorită noului mindset, dar ai o abordare realistă: nu va fi ușor. Și spun asta mereu, nu doar în ședințele de coaching, ci oricui alege unul dintre programele mele, de la cel de Reeducare Alimentară, până la cel Premium 1 la 1.

Așteaptă-te la obstacole în calea succesului tău de a crea schimbări și obiceiuri noi și durabile, care să te susțină, căci acestea vor veni tot din partea creierului tău care este obișnuit să răspundă provocărilor prin a te readuce în planul cunoscut, al confortabilului, unde e cald și bine, prin: autosabotare (brioșa, ciocolata și covrigeii de mai sus), milă („Dacă aș avea moștenirea ei genetică …”), furie („Nu e corect ca eu să am restricții și soțul meu să mănânce de toate”), procrastinare („Aștept până luni, am auzit că e cea mai bună zi pentru a face schimbări în dietă”) și nu numai.

De aceea, cea mai bună abordare este să începi prin a lucra la nivel mental, la noul tău mindset, pentru ca schimbarea să survină ușor și natural în viața ta, eliminând rapid blocajele care te abat de la drumul tău, indiferent dacă acesta este legat de o alimentație sănătoasă, de slăbire sau de crearea unui nou stil de viață.

Foto credit: johnhain via Pixabay