5 tipuri de foame și pofte, 1 soluție pentru toate

briose si covrigei

Foame sau poftă? Soluția

Mai ales la început de an, expresia „dietă de slăbit” sau „cură de slăbire” este pe buzele multora. Motoarele de căutare muncesc de zor ca să scoată la suprafață cele mai căutate cure, diete și programe, cu cele mai multe kg pierdute și cele mai rapide rezultate.

Ceea ce nu știe Google, iar noi am uitat sau poate nu ne-a fost clar niciodată, este că „dieta” reprezintă un stil de viață, nu alterarea temporară a modelului de alimentație pentru un obiectiv pe termen scurt.

Mai mult decât atât, dintre toate dietele de pe această planetă, pe noi trebuie să ne intereseze cea a speciei noastre, obiectivul principal fiind acela de a ne hrăni cu alimentele bune pentru noi, nu pentru alte specii cu care conviețuim sau pentru un organism ideal, imaginat de rețelele sociale.

Acest obiectiv este greu de atins și pentru că înainte de a înțelege cu ce și cu cât trebuie să hrănim fiecare organism pentru a funcționa la cele mai înalte standarde ale lui și doar ale lui, e nevoie să ne înțelegem foamea și de ce mâncăm.

Iată 5 tipuri de foame și de pofte care pot să apară pe parcusul unei zile

Foamea reală – O identifici foarte ușor pentru că vei manca cu bucurie ceva sănătos, un măr sau un pumn de nuci hidratate, tocmai pentru că îți este cu adevărat foame, iar în acel moment și ceva sănătos pare delicios.

Foamea și poftele fiziologice – Apar atunci când în timpul zilei ai consumat o cantitate mai mare de zahăr și carbohidrați, glicemia a urcat, dar acum nivelul de zahăr din sânge s-a prăbușit, astfel că poftești și mai mult zahăr, nu-i așa? Acesta este un răspuns fiziologic la dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge și este un motiv pentru care ai putea avea pofte subite, în special de dulce.

Foamea și poftele emoționale – Când suntem stresați și copleșiți de responsabilități, când ne simtim singuri, plictisiți, neapreciați, apare de obicei și nevoia de a mânca. Acestea sunt momentele în care creierul tău a fost programat de-a lungul timpului să folosească mâncarea pentru a gestiona sentimente dificil de procesat. Momentele în care ai poftă pentru anumite tipuri de mâncare.

Foame și poftele care caută recompensă – Au în centrul lor dopamina. Dacă ai o creștere bruscă a dopaminei în creier, în relație cu anumite feluri de mâncare sau cu privire la o anumită experință ce implică mâncarea, atunci acei receptori ai dopaminei din creier te pot face să poftești același tip de mâncare din nou, mai ales dacă te găsești în aceeași situație, cu aceeași oameni.

Foamea și poftele ca obicei – De multe ori, poftele și foamea sunt doar un obicei! De aceea vrem popcorn când mergem la un film sau simțim nevoia de cafea dimineața. Acestea sunt obiceiuri. Am creat un obicei legat de a mânca sau a bea și intrăm în mecanismul lui fără a ne mai întreba dacă ne ajută sau ne sabotează, căci e integrat în viața noastră și face parte din zona de confort și cunoaștere.

Dar cum să îți înțelegi propria foame, propriile pofte în iureșul vieții trăite pe pilot automat? Soluția: mâncând conștient, prin mindful eating.

Tocmai de aceea, mâncatul conștient este o prioritate indiferent de obiectivul pe care îl ai. Fie că e vorba despre reeducarea ta alimentară, despre pierderea naturală a kilogramelor prin reconstruirea relației dintre corp-minte-suflet sau despre schimbarea completă a stilului de viață.

Realist și sincer vorbind, facem exact opusul mâncatului conștient, de obicei suntem multitasking în timp ce mâncăm sau bem (te uiți și tu adesea la telefon sau TV, nu-i așa?), uneori mâncăm în mașină sau pe stradă, stând în picioare în bucătărie sau pe unde ne prinde foamea.

Nu am învățat să încetinim înainte de a mânca, să ne ascultăm corpul și să apreciem cu adevărat alimentele pe care le avem în față. Atunci ce înseamnă mâncatul conștient?

Înseamnă să mănânci și atât. Să ai prezență și conștiență în actul de a mânca. Aici și acum.

Oprește-te din multitasking. Încetinește. Gândește-te de unde vine mâncarea din farfurie. Gândește-te cu recunoștință la ceea ce e în farfurie. Gândește-te la ce miros, temperatură, textură și gust are mâncarea. La cum arată în farfurie. Gândește-te la cum te simți tu când mănânci. Mestecă pe îndelete. Gândește-te cum simți în stomac fiecare înghițitură. Dacă ai sesizat momentul în care a apărut senzația de sațietate. Observă cum se simte corpul tău după ce ai mâncat acele alimente.

Și reia acest proces de fiecare dată când te hrănești, pentru a-l transforma treptat într-un obicei și apoi într-un mod de a trăi.

Foto credit: Austin Moncada via Unsplash

One Comment

  1. […] De multe ori, poftele și foamea sunt doar un obicei! De aceea vrem popcorn când mergem la un film sau simțim nevoia de cafea dimineața. Acestea sunt obiceiuri. Am creat un obicei legat de a mânca sau a bea și intrăm în mecanismul lui fără a ne mai întreba dacă ne ajută sau ne sabotează, căci e integrat în viața noastră și face parte din zona de confort și cunoaștere”, scrie Patricia Rusu, nutriționist, pe propriul blog. […]

Comments are closed.