Enzimele și secretul vieții

Tocmai am terminat de citit o carte revelatoare (pe care v-o și recomand cu toată inima) scrisă de un faimos chirurg de origine japoneză, Hiromi Shinya, care practicăîn SUA. Dar nu asta e important. Important e conținutul,și mesajul cărții. Am înțeles,în sfârșit, ce sunt enzimele și de ce sunt VITALE pentru corpul meu. Știați că atunci când corpul tăurămânefără enzime, e finalul vieții? Ciudat, nu?

Ca săințelegem mai ușor: enzimele sunt secretate de corpul nostru și sunt practic molecule de proteine, cele care „fac totul să se întâmple.”

Cum acționează enzimele
Când consumăm alimente, enzimele prezente în acestea sunt activate de caldură și umezeală din cavitatea bucală și împreună cu enzimele produse de organism digeră o parte din alimente înainte ca acestea să ajungă în stomac.

Alte enzime digeră hrana pe tot traseul ei pentru ca apoi enzimele metabolice să folosească nutrienții respectivi pentru a regenera țesuturile existente și pentru a produce țesuturi noi.

Fiecare celulă din organism depinde de un anumit grup de enzime. Fiecare enzimă are o anumită funcție. De exemplu o enzimă care digeră proteine nu digeră și grăsimi.

Enzimele sunt împărțite astfel în două categorii:
Enzime digestive – digeră hrana
Enzime metabolice– reglează procesele metabolice interne

Enzimele joacă astfel un ROL important în toate activitățile din organism:
în digestia alimentelor,
în stimularea creierului,
în conservarea energiei celulare
în reducerea inflamațiilorși refacerea țesuturilor, organelor și celulelor
în producerea energiei
în absorbția oxigenului
în combaterea infecțiilorși vindecarea rănilor
în obținereanutrienților celulari
în eliminarea acumulîrilor toxice
în transformarea grăsimilorîn sânge, reglarea colesterolului și nivelelor trigliceridelor
în dizolvarea cheagurilor de sânge
în reglarea hormonilor în mod adecvat
în încetinirea procesului de îmbătrânire
Și acestea sunt doar câteva!

!!! Corpul folosește mare parte din potențialul de producere al enzimelor pentru a produce peste 20 de tipuri de enzime. În același timp, corpul nostru trebuie săobțină aceste enzime din alimentație.
!!! Capacitatea corpului este afectatăîntr-un mod foarte serios atunci când avem o dietă preponderentăîn produse alimentare preparate și procesate.

!!! Enzimele sunt sensibile la caldură și la pH și de aceea mâncarea gătită la temperaturi ridicate și procesarea industrială a alimentelor le distruge. De aceea este important săconsumăm alimente crude sau săconsumăm suplimente cu enzime pentru că organismul nostru săobțină enzimele necesare.

Atunci când gătim mâncarea la temperaturi ridicate denaturăm toate enzimele și astfel se ajunge la alimente nedigerate în intestine ce pot, sub influența bacteriilor, să intre în putrefacție și să producă toxine ce ajung apoi în sânge și organe. Acest fenomen se numește autointoxicare și este caracteristic persoanelor ce au probleme de digestie (în general persoanele ce suferă de constipație).

Enzimele nu reacționează singure. Enzimele depind de alte elemente care le ajută săși îndeplinească misiunea, precum anumite vitamine și minerale. Aceste elemente sunt cunoscute sub numele de “coenzime.”
Probabil suntețifamiliarizați cu unele dintre ele, în special coenzima Q10. Coenzima Q10 se găsește în mitocondriile celulelor, unde este însărcinată să producă ATP, principala sursă de energie a celulelor. Alt exemplu este magneziul, care are participarea acestei coenzime în mai mult de 300 de reacții enzimatice. Totodată, printre cele mai importante coenzime sunt cele din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E și zincul.

Ce păţim în lipsa enzimelor?

Cel mai mare nivel enzimatic îl avem în copilărie şi adolescenţă, de până la 30 de ori mai mult decât la vârstnicii de peste 70 de ani. În condiţiile unei alimentaţii mai puţin sănătoase (fast food, mâncare gătită excesiv), organismul este nevoit să secrete mai multe enzime pentru a definitiva digestia. Dar aşa cum spuneam, rezervele şi puterea de a secreta enzime încep să scadă cu vârsta.

Astfel, în organism încep să se acumuleze toxine, fragmente de alimente insuficient prelucrate sau netransformate în nutrienţi, care duc la creştere în greutate, inflamații, reacţii alergice, probleme digestive, oboseală, stare de rău, prin acumulare de toxine.

Când particulele alimentare neprocesate suficient ajung direct în sânge, se declanşează reacţii exagerate din partea sistemului imunitar, aşa-numitele alergii alimentare.

Şi sistemul nervos central poate avea de suferit atunci când nivelul enzimelor digestive scade dramatic, fiind considerat un motiv al instalării tulburărilor de dispoziţie.


Creșterea nivelelor de enzime în mod natural

Există patru modalități de a crește nivelele enzimelor în mod natural:

1. Creșterea consumului de alimente crude

2. Consumul a mai puține calorii

3. Mestecarea îndelungată a mâncării

4. Evitarea gumei de mestecat

Cea mai bună modalitate de a obține enzime este consumând cel puțin 75% de alimente crude.Pentru multe persoane însă, care nu sunt obișnuite din păcate cu o alimentație sănătoasă, va fi necesar să introducă treptat în alimentație cruditățile, încercând să atingă astfel treptat procentul recomandat de nutriționiști.

Cu toate că toate alimentele crude conțin enzime, alimentele care conțin cele mai multe enzime sunt cele care germinează (semințe și legume). Procesul germinării crește enorm conținutul de enzime din aceste alimente, de aceea este foarte indicat să se introducă în dieta zilnică germeni de diferite legume sau cereale (de grâu, lucernă, brocoli, ridichi, ceapă roșie, rucola), acestea aducând un plus de prospețime și de sănătate hranei pe care o consumați.

Pe lângă alimentele care germinează, alte alimente bogate în enzime sunt și:

Papaya, ananas, mango, kiwi și struguri

Avocado

Mierea crudă (de fapt, în acest caz enzimele provin din saliva albinei)

Polenul crud

Uleiul de măsline extra virgin și uleiul din nucă de cocos

Altă modalitate de a diminua cererea de enzime este prin reducerea consumului caloric. Știați că o persoană consumă 80% din energia sa digerând alimentele?

De o importanță maximă pentru producerea enzimelor este mestecatul corect al mâncării. În afară de plăcerea estetică a luării mesei fără grabă, există motive fiziologice pentru a mesteca în mod corect alimentele. Mestecarea corectă stimulează producerea salivei și cu cât mestecăm mai mult, cu atât mai mult timp vor avea enzimele pentru a lucra încă din interiorul gurii, diminuând mult sarcina digerării de către stomac și intestinul subțire. Mestecarea stimulează de asemenea un reflex care trimite un mesaj pancreasului și celorlaltor organe digestive.

Folosirea gumei de mestecat păcălește corpul, făcându-l să creadă că digeră ceva, de aceea se produc enzime digestive care nu sunt necesare. De ce să irosim aceste resurse prețioase?

În CONCLUZIE, MĂNÂNCĂ CURAT, SIMTE-TE EXCELENT!

Patricia

Lasă un răspuns