Uită-te în suflet, nu în frigider!
Să fim sinceri, ultimii ani din viața noastră au fost o provocare și oricât am fi încercat să anticipăm modul în care urma să fie transformată inclusiv relația noastră cu mâncarea nu am fi reușit.
Pe de o parte, am gătit mai mult acasă, am cumpărat local mai mult decât înainte, am cumpărat mai mult de la afacerile mici, am fost mai atenți la proveniența și calitatea alimentelor, am apreciat gătitul acasă și am făcut din această activitate una de conectare cu cei dragi.
Pe de altă parte, am fost stresați, obosiți, însingurați, anxioși, furioși, triști, preocupați, insomniaci, bolnavi. Uneori, am băut mai mult alcool, am „ciugulit” mai mult, ne-am „răsfățat sau recompensat cu mâncare sau băutură.
Adesea, am mâncat compulsiv, am mâncat emoțional, am mâncat pe pilot automat, am mâncat pentru un strop de energie în prag de oboseală sau chiar în plin burnout.
Ne-am anesteziat cu mâncare!
Ca să nu mai simțim teamă, furie, incertitudine, anxietate, depresie, singurătate, dezamăgire, dor, în locul iubirii de care aveam cu adevărat nevoie. Iubirea de sine și iubirea celor din jur.
E drept, natura ne-a creat în așa fel încât căutăm iubirea și mâncarea instinctiv pentru că cele două asigură supraviețuirea speciei. Cu toate acestea, nu am întâlnit vreun leu îndrăgostit de gazela pe care o devorează sau vreo maimuță visând la bananele sale în miez de noapte, pentru că o relație atât de profundă cu mâncarea este apanajul nostru ca oameni.
Pentru că tot este luna iubirii, să ne aducem aminte că atunci când alegem să facem un cadou persoanei dragi, de multe ori gândurile ne fug la o masă rezervată la un restaurant sau la o cutie de bomboane. În copilărie, mama îşi manifesta iubirea punând tot ce e mai bun în farfurie, iar copilul isteţ a făcut repede legătura între mâncare și iubire. Iar când ajungem seara acasă, obosiți și frustrați de job și trafic, vrem doar linişte şi să uităm de toți și de toate, vrem doar să ne oferim o recompensă gustoasă pentru că am mai făcut față unei zile, o bucată de ceva care să ne aducă plăcere, confort, liniştire și mulțumire interioară.
Așadar, în ultimii ani, cei ai pandemiei, dar și înainte de aceștia, nu foamea ne-a făcut să mănâncăm nesănătos sau excesiv, să adunăm kilograme în plus, ci sufletul. Acolo trebuie să ne uităm în primul rând, înainte să ne gândim la ce avem în frigider.
Și totuși, cum ieșim din acest cerc vicios?
Virusul care ne-a dat peste cap viața și poate sănătatea este aici, nu va pleca nicăieri, cel puțin în anii care urmează. Acesta este realitatea.
Deci grijile sunt și vor fi multe, dar şi nevoia de iubire va fi pe măsură. Însă e păcat și nu ne ajută să reducem exprimarea iubirii pentru sine și cei dragi la senzaţia satisfăcătoare a mâncatului.
În primul rând, e nevoie să căutăm şi să găsim şi alte lucruri în viaţă noastră care să ne aducă bucurie, care să ne facă să simţim că trăim cu adevărat, că avem o personalitate numai și numai a noastră, nu doar stres și responsabilităţi, că avem o menire şi un sens frumos pe lume, căci doar atunci vom vedea că multe lucruri sunt iubire în noi și în jurul nostru, zi de zi, nu doar mâncarea.
Aşa că primăvara aceasta citeşte, pedalează, aleargă, cântă, visează, fă-ți din nou planuri, împuternicește-te și ai încredere că poți avea sănătatea, greutatea și stilul de viață pe care ți le dorești.
Astfel nu va mai conta că bei apă în loc de suc carbogazos dulce, că mănânci dimineaţa fructe în loc de cereale cu lapte, că alimentaţia ta s-a simplificat și a devenit atât de naturală încât s-a transformat din haos în rutină. Pentru că pur și simplu tu nu eşti mâncarea.
În al doilea rând, oferă-ți structură. Dacă e ceva ce caracterizează ultimii ani, acela e cuvântul „incertitudine”. Iar incertitudinea generează anxietate, anxietatea se transformă în mâncat emoțional și se vede în farfurie și apoi în corpul nostru, ca într-o oglindă.
Un cadru structurat, asumat, sustenabil și adaptat ritmului tău de zi cu zi creează contextul în care tu poți să preiei controlul asupra alimentației, greutății și sănătății tale, asupra propriei vieți, iar asta va contrabalansa orice se întâmplă în exterior și va armoniza inclusiv relația cu hrana ta.
A oferi structură și susținere este unul dintre principiile de bază ale programelor create de-a lungul timpului, fie că este vorba despre Restart, Programul Premium 1 la 1 sau cel de ReEducare Alimentară, iar primăvara aceasta îmi doresc să ofer structură și susținere cât mai multor persoane care simt că au nevoie de acestea atunci când vine vorba despre alimentația lor prin noul program semnătură: The Flexitarian Way.
Foto credit: Spencer Davis via Unsplash