EXPERIMENT: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci zahăr 10 zile?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că zahărul ne îngrașă și ne distruge dinții. Cu toţii ştim că un consum excesiv de zahăr ne poate afecta grav sănătatea. Nutriţioniştii susţin că este chiar mai periculos decât grăsimea, deşi îi este acordată o atenţie scăzută. Recent, numeroase cadre medicale au tras un semnal de alarmă, afirmând că această plăcere dulce reprezintă mai mult decât „calorii goale”, fiind de fapt o veritabilă toxină și întâia cauză a afecțiunilor grave ale lumii industrializate.

Cine a încercat deja?

Dr. Robert Lustig, Profesorul Universitatii Californiei, specialist în endocrinologie și obezitate infantilă, împreună cu echipa lui, a efectuat un studiu interesant. Studiul sugerează că, atunci când o persoană consumă un nivel ridicat de zahăr, ficatul este suprasolicitat, astfel că o transformă în grăsime. O parte din această grăsime ajunge în sânge, generând colesterolul LDL. Cu timpul, acest colesterol formează plăci care blochează arterele și provoacă atacuri de cord. Mai mult, Dr. Lustig afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătății publice. „Când este vorba de crize ale sănătății publice este nevoie de decizii mari. Tutunul și alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conștientă că nu putem renunța la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel.”

Eve O. Schaub, autoarea cărţii “Un an fără zahăr: Memorii,” citată de everydayhealth.com, reiterează cum diabetul, obezitatea şi bolile cardiovasculare, toate au un numitor comun: zahărul. Eve a început un experiment cu propria familie. Aceasta, soţul ei şi cei doi copii ai lor (de 6 şi 11 ani) au mâncat un an întreg alimente fără adaos de îndulcitori. Au renunţat astfel la zahăr, miere, sirop de arţar, melasa şi suc de fructe.”Cu cât trecea timpul şi continuam să mănânc alimente fără adaos de zahăr, cu atât mă simţeam mai bine şi mai energică”, spune Eve. „Ne simţeam mai sănătoși, ne îmbolnăveam mai rar și ne făceam bine mai repede. Copiii au lipsit mult mai puţin de la școală”.

Jurnalista Janissa Delzo, de la Medical Daily, este un alt om public care a dorit ca prin acțiunile sale să fie un exemplu viu pentru ceilalți oameni. Ea a iniţiat un experiment pentru a observa schimbările resimţite în corpul său, în urma eliminării oricărei surse de zahăr din dietă timp de 10 zile. Concluziile experienţei au ajutat-o să ia hotărâri importante în ceea ce privește regimul alimentar pe care îl va urma în viitor. Ea a observat că pe tot parcursul săptămânii fără zahăr nu s-a simţit ghiftuită și, în plus, a reușit să slăbească la final puţin peste un kilogram.”Per total, săptămâna mea fără zahăr a fost o experienţă grozavă,” susţine Delzo. Mai mult, experimentul a ajutat-o să își privească mai atent propriile obiceiuri de alimentaţie și să ia decizii necesare pentru sănătate.

Un experiment similar a început și Tracy Saelinger, jurnalistă la publicaţia Women’s Health. Pentru ea, prima zi a regimului alimentar fără zahăr a fost dificilă. „După-amiază mă simţeam epuizată și mă durea capul”, susţine ea. Cu toate acestea, la finalul experienţei de zece zile, Saelinger a descoperit câteva beneficii ale acestei diete. „În ultima zi, pe lângă faptul că aveam mai multă energie, simţeam că sunt mai puţin iritabilă și nu mai aveam căderi bruște la mijlocul zilei, am pierdut, de asemenea, 1,36 kilograme.”

Ce se întâmplă DE FAPT cu organismul după ce reducem cantitatea de zahăr?

După două zile fără zahăr: schimbările de dispoziţie vor dispărea; activitatea sistemului digestiv va reveni la normal; organismul va începe să digere mâncarea mult mai bine.

După o săptămână fără zahăr: veţi simţi o creştere a puterii fizice şi veţi avea mai multă energie; somnul se va îmbunătăţi; vă va fi mult mai uşor să vă treziţi dimineaţa.

După zece zile fără zahăr: veţi pierde între un kilogram şi aproximativ două; presiunea arterială va reveni la normal; va exista mai puţin colesterol dăunător în vasele de sânge.

După o lună fără zahăr: calitatea pielii se va îmbunătăţi; veţi simţi gustul mâncării mult mai accentuat; mirosul vă va fi mai ascuţit.

După un an fără zahăr: vă veţi simţi mult mai puternic, rezistent şi energic; veţi slăbi; imunitatea va fi mai bună. După cinci ani fără zahăr: veţi arăta mult mai tânăr; vă veţi îmbolnăvi mult mai rar.

 

Ca și concluzie: dacă doar eliminând zahărul din organismul meu pot să am mai multă energie, greutatea mi se va stabiliza, intestinele și colonul meu vor funcționa mai eficient, voi scăpa de dependența de dulciuri, pielea mea va arăta mai sănătoasa … de ce să mai aștept?

Te provoc! Hai să începem împreună revoluția împotriva dușmanului corpului nostru!

Patricia ♥

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *