City Break-ul perfect!

TEL AVIV, Israel este destinația de care m-am îndrăgostit de la „prima aterizare”. Oh, yeah!

Tel Avivul sau „Miami de la Mediterană”, cum l-a denumit National Georgraphic. Orașul înscris în patrimoniul mondial UNESCO pentru stilul arhitectural inconfundabil – are cea mai mare concentrație de clădiri în stil Bauhaus din lume. Orașul arată și este fenomenal, iar cele câteva zile petrecute aici m-au făcut să îl iubesc cu adevărat și să revin.

Poreclit „The Big Orange” pentru lifestyle-ul 24/24, care amintește de Big Apple, această bulă hedonistă este cel mai bine cunoscută pentru viața de noapte înfloritoare și diversă. Domeniile sale de agrement variază de la cluburile subterane din jurul bulevardului Rothschild, cu arbori albi, până la barurile de la Neve Tzedek și alte locuri alternative din cartierul Bohemian Florentin.

Clădiri de 20 etaje, străzi și parcuri intens circulate, oceanul la dispoziția ta, zeci de locuri unde poți ieși, mânca, chefui, dezinvoltura locuitorilor, dragostea lor pentru natură și pentru uman, atmosfera de oraș oarecum futurist – toate acestea, și nu numai, m-au făcut să ador Tel Aviv-ul.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Dacă stau să mă gândesc la ceva anume care să îmi fi plăcut în aceasta excursie cel mai mult, sincer nu cred că m-aș putea decide, fiindcă m-am simțit atât de bine și de relaxată, încât am uitat complet de toate probleme și grijile. Mmmm, poate ar fi totuși ceva aparte … plajele de surf. Daa… cred că e cel mai relaxant punct de pe harta Tel Aviv-ului… mi-aș putea pierde privirea în valurile pe care se nasc surferi ore în șir .. și-am facut asta, și o voi mai face. Ce să mai zic că aici toată lumea face surf, de la mic la mare (check out poza, mi-au rămas întipăriți în memorie copiii aceștia).

Gastronomia

Și apoi e gastronomia de aici! Best! Best! Best! Totul e la superlativ în ceea ce privește papilele gustative pe aici, de la conceptul de home made street food, până la restaurantele cele mai bine cotate si la cochetele coffee-shops raw vegane, gustul mâncării e absolut senzațional, indiferent dacă ești carnivor sau vegan. Toată ziua mă gândeam numai la next stop pentru mâncare (evident, that’s me, pofticioasă). Noroc că eram în continuă mișcare de când răsărea soarele și până la apus, și așa mă ascundeam după justificarea asta ca să pot gusta din tot ce vedeam atractiv. Yam!

Dacă ești turist „stresat,” cum știu eu câțiva, zborul către Tel Aviv are și niște hopuri: oamenii din aeroportul Ben Gurion. Dacă ai auzit tot felul de povești ale celor ce trec granița înspre Israel.. ei bine, probabil că majoritatea sunt adevărate. Atât la aterizare, cât și în momentul în care am plecat, am fost chestionați, cercetați, supra-analizați, unii cautați prin bagajele de cală, astfel că intimitatea iți va putea părea puțin invadată. Mie una, toate măsurile astea mi-au conferit siguranță…

Și cu toate astea, aceste mici neplăceri de care te lovești înainte de a ajunge la destinație nu m-au făcut deloc să îmi schimb părerea despre Tel Aviv. Un oraș-stațiune unde te poți relaxa la plajă toată ziua, chefui până dimineața în cluburi sau îți poti cumpara haine de la multitudinea de magazine și boutique shops.

Eu recunosc că nu am fost un turist model în ceea ce privește această destinație, și anume nu îți pot spune neaparat mare lucru despre ceea ce înseamnă punct turistic sau locurile de unde poți face poze panoramice, deoarece eu m-am lasat furată de acest oraș nebun și am petrecut cele câteva zile doar simțindu-mă bine la plajă în prima parte a zile și lăsându-mă distrasă si distrată de unicitatea fiecărui loc în parte, și savurând mai degraba vibe-ul alături de un vin roșu sec.

  

Turist Tips & Tricks

Totuși, îți pot și oferi diferite ponturi dacă alegi ca destinație acest oraș:

  • Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să îl ști este că de vineri până sâmbătă seara în Israel se sărbătorește Shabbat-ul, iar în toată acestă perioadă majoritatea magazinelor, băncilor etc. sunt pe orar mai scurt, dacă nu chiar închise; odată ce sâmbătă a apus soarele, totul își revine complet la viață în acest oraș nebun; din experiența personală: joia este „sâmbăta” lor, în ideea că atunci iese lumea de bezmetică în oraș.

  • Nu știu cum sună asta, dar așa este: Soarele lor este altfel decât al nostru; dacă nu ești foarte atent și te expui din prima și foarte mult la soare sunt șanse foarte mari să faci niște arsuri solare; un localnic mi-a povestit că sunt o groază de „glume locale” pe seama turiștilor parliți de soare, ba chiar e un bun mod de a identifica un turist.

  • Moneda lor este shelker și ca paritate avem 1 Ron = 0.9 shelkeri, deci conversia banilor este aproape 1 la 1.
    Nu este un oraș neaparat scump, dar nici un oraș ieftin.

  • Pentru cei innebuniți după pește & co, me included: de vizitat vechiul port Old Jaffa; arată și este exact cum ți-ai imagina că este un port din povești. Și mai există aici și un fel de Mall în aer liber, în contextul în care au transformat vechi hambare în galerii de shopping și promenadă. Pretty cool!

  • La doar o oră și ceva de Tel Aviv se află Ierusalimul; autobuzele pleacă înspre acestă destinație cam din jumate în jumate de oră, nu costă foarte mult biletul dus-întors și reprezință o experiență pe care unii o consideră unică: Zidul Plangerii, Turnul lui David etc.; mie ce mi se pare cel mai interesant e cum schimbul de atitudine dintre cele două orașe te face să te simți în Israel cu adevarat.

  • Și, last but not least, e rețeaua de biciclete mega fun care împânzește efectiv orașul. Tu practic dai cu cardul, și, pentru un preț decent, te plimbi oriunde cu bicicletele, și ai „parcări” pentru ele la tot pasul. Mi s-a părut cea mai cea metodă de a vizita orașul, de a face mișcare la orice oră din zi, mai ales că ai la dispoziție 7 km de plajă și faleză dotată cu super piste de alergare și biciclete. Din Old Jaffa, orașul vechi, și până în portul cel cochet, sunt 7 km și cu bicicleta prinzi vibe-ul fiecărui centimetru, pentru că, cât e faleza de lungă, locurile și plajele sunt diverse, cu touch diferit.

Next time

Eu deja am book-ălit următorul trip în Tel Aviv, de data aceasta alaturi de fetele noastre, Ava și Sere. Sunt sigură că vom savura și ca familie locația, și abia aștept să am ce povesti, să vin acasă cu experiențe noi de acolo. Și dacă te atrag locațiile versatile, unde poți îmbina un sport, de exemplu, cu un concert, sau un show (cum am făcut noi de Revelion anul acesta, când am clădit city break-ul în jurul show-ului susținut de Jerry Seinfield la Tel Aviv în 30 decembrie – care, by the way, a fost geniaaaal, îl ador și mai și decât înainte pe tip), sau dacă îți place pur și simplu să mergi la plajă la doar un zbor de casă, să stai la soare, ai de unde alege, sunt activități de toate pentru toți.

Concluzie

Și nu uita, experiența trăită contează cel mai mult, căci viața e construită din experiențe, fiind singurele care ne rămân mereu prezente. Și mai am un „căci,” 🙂 … Căci lucrurile materiale își pierd valoarea, însă amintirile datorate experiențelor trăite, never ever!

Pe curand!

Patricia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *